Laden Evenementen

René van Stipriaan ontrafelt het leven van Willem van Oranje

11 mei 2023

Literatuur- én geschiedenisliefhebbers opgelet: Op donderdag 11 mei aanstaande is schrijver en cultuurhistoricus René van Stipriaan te gast in de Oude Veiling op uitnodiging van De Bibliotheek Amstelland, Stichting Kunst en Cultuur Aalsmeer (KCA) en Boekhuis Aalsmeer. Van Stipriaan komt vertellen over het leven van een van de meest spraakmakende figuren uit de Nederlandse geschiedenis: Willem van Oranje. De biografie die hij erover schreef – De Zwijger – werd bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs en de Nederlandse Biografieprijs.

Omstreeks 1560 was Willem van Oranje de rijkste en meest veelbelovende edelman van de Nederlanden. Nog geen tien jaar later was hij zo goed als alles kwijt. Wat was er gebeurd? En wie wilde hem nog helpen?

In De zwijger ontrafelt René van Stipriaan de duizelingwekkende loopbaan van een van de meest onverzettelijke figuren uit de wereldgeschiedenis: zijn ambities, successen, manipulaties, nederlagen. En ook de spanningen in zijn familie, zijn bizarre huwelijksleven – en zijn neiging om, als het erop aankwam, in het verborgene te opereren. En wat gebeurde er eigenlijk met de door de Spaanse koning geconfisqueerde bezittingen van Oranje?

 René van Stipriaan (1959) is cultuurhistoricus en deskundig op het terrein van de zestiende en zeventiende eeuw. Hij stelde met Geert Mak Ooggetuigen van de wereldgeschiedenis samen, en met Luc Panhuysen Ooggetuigen van de Tachtigjarige Oorlog. Veel succes oogstte hij ook met Het volle leven, over de Nederlandse literatuur en cultuur ten tijde van de Republiek, en De hartenjager, zijn biografie van Gerbrandt Adriaensz.

De lezing vindt plaats op 11 mei 2023 om 20.00 uur in de Oude Veiling, Marktstraat 19 in Aalsmeer.

Kaartverkoop: online bij KCA Ticketshop, Bibliotheek Amstelland en in het Boekhuis Aalsmeer, Zijdstraat 12.

(foto René van Stipriaan: Bob Bronshoff)

Share This Event

  • Dit evenement is voorbij.

Locatie

De Oude Veiling – De grote zaal
Marktstraat 19
Aalsmeer, 1431 BD Nederland
+ Google Maps
Telefoon
0297-368378
Bekijk de site van Locatie

Organisator

Stichting Kunst en Cultuur Aalsmeer
Bekijk de site van Organisator