Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

favocinema

16 februari 20:30 - 23:30

Gratis

De favoriete film is terug met huisarts Joke Stam

FavoCinema nodigt ‘bekende Aalsmeerders’ uit om hun favoriete film te delen met een belangstellend publiek. We leren een Aalsmeerder kennen door zijn of haar favoriete film, voorafgegaan door een interview. Velen hebben in eerdere edities de favoriete films gezien van Piet Bon, Joop Kok, Janna van Zon, Marcel Harting, Ad Verburg, Corrie de Boer, Antoine Zwagerman, Han Carpay, Jan Willem de Wijn, Robbert Jan van Duijn, Pieter Groenveld, Rick Rolleman, Ansje Weima, Jeroen Nobel, Pieter Litjens, Jobke Vonk Vedder en vele anderen.

Janna van Zon schreef destijds: ‘Het interessante van deze favo-filmavond is dat de titel niet van tevoren  bekend gemaakt wordt. Daardoor ontstaat er een bepaalde sfeer die zo’n avond toch iets bijzonders geeft. ‘Welke film wordt er gedraaid?’ Het antwoord is een geheimzinnige glimlach.  Het ludieke idee van de vooraf  ‘onbekende’ film levert namelijk altijd onverwachte en verrijkende ervaringen op. Voorafgaand aan de film stellen we de gast vragen, waardoor  bezoekers niet alleen een beeld krijgen van de inhoud maar ook de beweegredenen van de keuze voor deze film.’

Zaterdag 16 februari start de FavoCinema (onder de vlag van KCA) weer in de huiskamer van Aalsmeer; De Oude Veiling. Het spits voor deze nieuwe reeks wordt afgebeten door huisarts Joke Stam. Haar praktijk is gevestigd aan het Drie Kolommenplein en zij is gespecialiseerd in ouderenzorg.  Wie nieuwsgierig is naar de persoonlijke keuze van haar en misschien wel de relatie ervan met haar werk, is zaterdag 16 februari 2019 van harte welkom.

De favoriete film van Joke Stam lijkt regelmatig te twijfelen tussen psychologisch drama en een kostuumfilm. Het beschrijft een waargebeurd verhaal uit het begin van de vorige eeuw over een relatie tussen twee kunstenaars geleid door een nu actueel thema. Maar eigenlijk is de film meer een bewerking van de succesroman over hun leven, dat ook wel fictieve trekken heeft.

Wat allemaal begon als een onschuldig spelletje, een grapje op een netwerk borrel, leidde naar iets groters. Iets groters dat alle problemen in het huwelijk tussen de kunstenaars brengt. De levendige en speelse aanzet maakt gaandeweg plaats voor een ernstiger toon. Ze worden constant aangestaard en veroordeeld. De film breekt daarmee een lans voor een controversieel thema.

Hoewel het niet altijd lukt om echt onder de huid van de personages te kruipen overtuigen de acteurs het gelikte tijdsbeeld. Twee hoofdrolspelers werden genomineerd voor een Golden Globe en een Oscar. Ze zagen die waardering voor de Golden Globe overigens niet verzilverd. Wel werd een Oscar binnengehaald. Naast het bijzondere acteerwerk is het gelukt om een staaltje kunst neer te zetten. De cinematografie is prachtig en draagt ook zeker bij aan het totaal plaatje. Het decor en de kostuums zijn de kersen op de spreekwoordelijke taart.

Gegevens

Datum:
16 februari
Tijd:
20:30 - 23:30
Kosten:
Gratis